Home » Onstaan van een soort

LOUIS VAN LOON

Het onstaan van het Ras Louis v Loon!uit een brief van zijn dochter naar een Amerikaanse liefhebber

 

De vertaling van de brief:

 

Geachte heer,

 

Vriendelijk bedankt voor uw brief. We hopen dat met de duiven alles goed is.

De 2 koppels waar u over schreef zijn inderdaad zonen en nazaten (is dit de juiste benaming?)

Mijn beste kweker voor jaren was de 417-81. De 541-87 is een directe dochter ervan. De 954-84 was mijn beste vlieger en later ook een zeer goede kweker. Zij zijn beide 2 erg goede kweekkoppels ook op andere hokken gaven zij erg goede resultaten.

In 1945 begon ik met Jansen’s duiven, later ingekruist met de duiven van Catrijse (van Moere) De Smet-Mathijs, Martin van Thuin en later van Rijn-Cloek. Allemaal in lijnteelt. En dit is de basis van mijn huidige lijn.

U zult over de hele wereld mijn duiven vinden. Als voorbeeld: Zweden, Polen, Duitsland Japan, Engeland, Taiwan, Zuid-Afrika, Amerika, Portugal, Hongarije…..

Ik vlieg uitsluitend met oude duiven en alleen op weduwschap.

Mijn jonge duiven worden alleen getraind en blijven thuis.

Ik vind het prima dat u mijn agent wilt zijn voor de U.S.A. De prijs voor een duif is 210 dollar. Ik hoop dat het allemaal duidelijk is voor u.

Groeten van mij en mijn vader,

Ann van Loon.

 

CORNELIS & GERARD KOOPMAN

Het ontstaan van het soort Koopman.

Gerard was zeer eerzuchtig en vol ambitie. Onder impuls van Koos Tjeerdsma, Almelo, ging hij met zijn vader naar grootmeester Louis van Loon uit Poppel, die later de grote leermeester en beste vriend van Gerard zou worden. Hier kregen zij geweldige duiven, maar, wat misschien nog belangrijker is, de beste raadgevingen.

Een jaar later klopten zij aan bij de Gebroeders Janssen in Arendonk en ook hier werden zij uiterst correct bediend.
Tezamen met een doffer van de heer J.H. Ameln uit Nieuw Dordrecht kan men de Van Loon en Janssen duiven als de basis van het huidige Koopman ras betitelen. Denk alleen al aan absolute cracks als „De Zitter“, „De Eric“ of „De Beatrixdoffer“ en nog vele anderen.

Een stam gevormd uit Cracks!
Het is het „Gouden Duifje“, B-81-6116734. Die als geen andere duif haar genen in de Koopman stam verankerd heeft. Deze originele Janssen duif stamt uit een van de beste koppels van de gebroeders uit Arendonk. Vader is de „Late Blauwe uit Geeloger“ (uit „Oude Geeloger“ X „Goed Blauw Schoon Duivin“). Moeder van het „Gouden Duifje“ is
het „Goed Duifje van 72“, een dochter van de „Jonge Merckx“ met de moeder van de „019“. Van vele, vele topkwekers die in Arendonk bekomen werden is het „Gouden Duifje“ de primus interparis! Als zeer passend op de duiven van de Gebr. Janssen bewezen zich de absolute klasse duiven van grootmeester Louis van Loon uit het Belgische Poppel. Door de innige banden met Louis gelukte het Gerard, hier aan absolute toppers te komen. Louis was en is de vriend, bijna een tweede vader, hij heeft deze ambitieuze, jonge man, die alles over duiven en de duivensport wil weten, in zijn hart gesloten. Hij was en is de grote leermeester en Gerard weet precies, wat hij deze legende in de duivensport verschuldigd is.

In Nieuw Dordrecht, een naburig dorp van Nieuw Amsterdam, speelde eind 70-er jaren, Herman Ameln als van een andere planeet. Helemaal tegen zijn ster, de „48“, NL-78-1342748, was niet te vliegen. Dat had men natuurlijk ook in Nieuw Amsterdam gezien, en toen men hoorde dat Herman de sport vaarwel moest zeggen, was het Gerard zelf die als eerste probeerde de „48“ in te lijven. Gerard: „Toen ik hem ophaalde zag ik de tranen in Hermans ogen en hij had kippenvel op z’n arm toen hij mij de duif overhandigde. Ik weet niet waarom Herman indertijd met de duivensport gestopt is, maar het viel hem zwaar.
Ook de „48“ had voor driekwart het edelste Janssen bloed in zijn aderen. Zijn vader was een kruising Janssen X Delbar en de moeder stamde uit de lijn van het legendarische „Kanon“ van Wout Smeulders. Deze „48“ was een geweldige vlieger, echter als kweker toonde hij nog meer klasse! Hij werd een van de stamduiven van de kolonie Koopman!

In Erica, eveneens in de directe omgeving van Nieuw Amsterdam vloog bij Ep Poelman een duif de pannen van het dak. Bijna ongelofelijk waren de resultaten van deze crack.
We hebben het hier over „Black Power“ NL-93-1767197, die uit een kruising Janssen X Meulemans sproot. Gerard had deze kerel al langere tijd in het vizier en toen Ep Poelman openbaar verkocht, was het geen vraag wat mee naar Nieuw Amsterdam ging. Gerard kocht de „Black Power“ en zijn zus, de „Black Power Lady“, NL-92-2048193 Zij had op de vluchten nauwelijks toegegeven aan haar broer. Naast deze twee gaf het ouderpaar nog een hele rits toppers, met recht kan dit koppel het: super koppel van Ep Poelman genoemd worden. De „Black Power“ werd later vader van de wonderbaarlijke „Amoré“!

STRAIN C. & G. KOOPMAN

Günter Prange, Meppen

Herr Prange, heeft zijn soort ontwikkeld uit Delbar x Koopman, de Duiven van Gerard en zijn vader Cornelis Koopman  pakte t beste op zijn Delbar duiven.

Hij heeft deze succesvolle stam opgebouwd, natuurlijk zijn er duiven bij gehaald maar niet alles pakte zo goed als die van Koopman.

De Prange duif is een echte dagfond duif die van 350 Km. tot 800 Km. kan kopvliegen.

Wij wisten het zeker dit soort zal bij ons de hoofdmoot gaan vormen, dat was meteen al zo klaar als een klontje.

 

Richard van der Horst, Nieuw-Weerdinge

De complete stam van Günter Prange heeft Richard onder de pannen.

Het bijhok van Günter Prange mag ook wel gesteld worden en dat Richard er goed mee vliegt stond ook niet meer boven kijf, ze doen het super goed daar in het oosten van ons land.

Maar van zijn hok zijn er meerdere liefhebbers die zijn wezen halen en ook zij doen het sinds de invoer beter in de klassementen, dit mag toch wel eens gezegd worden.

Het mooiste is Gerard Wijnands, te Beek,  Kreeg (staat in de reportage aangeschaft) er een aantal van Richard en bouwde in de kruising er een geweldige stam duiven mee op.

Dat zegt toch wel wat!!, dan heb je ze echt wel zitten en Richard gunt het je ook, dat siert al de topliefhebber

Ook wordt Richard genoemd in de dvd van Pigeon Pixels "Günter Prange", als je de film ziet qua broedhokken etc... dan zie je bij Richard een kopie ervan, want Richard is niet alleen bijhuis, maar ook de opvolger kan men wel stellen van Günter Prange.

Bij Richard mogen we er 20 ophalen in 2018, 3e ronde, en ben bang dat Vito het bijhuis wordt van Richard.

Echter enkele kweekduifjes blijven wel, uiteraard waar het Prange bloed in de duif zit (we kwamen er dus achter d.d. 04-05-2018, dat het even een foto was voor de verkoop en we eigenlijk er zijn ingestonken)

Echter het hokje zal nooit zo ingericht kunnen worden als bij Richard en Günter, daar is het te klein voor en nestspel met duivinnen, want weduwschap zit er niet in, daarbij geloven wij in de kracht van de duivinnen op het nest.

Hier is het voer niet te krijgen van Prange, er zijn er meerdere die dit voersysteem handteren, dus wij houden het maar op de koopmanmengeling dat is er wel altijd voorradig, we maken dat lichter met gerst.

Voorheen had Richard een site, maar hij is te volgen op Twitter.

Combinatie Richard van der Horst en Gina Stel

http://www.combinatievanderhorst-stel.nl/

Van deze Combinatie, het bijhuis van Günter Prange, heeft Vito een 6 tal jongen mogen bekomen, er komen er nog 4, maar die brengt Richard zelf.

We gaan ruimen zowel in het hok als op de site, want het staat boven kijf, dit soort komt op de hokken, zware dagfond duiven, stayers, die de zware dagfond aankunnen.

Duiven die thuiskomen en komen ze niet dan zijn ze gestorven op t land van eer.

http://www.combinatievanderhorst-stel.nl/

Marc van Nunen, Kerken

We hebben Marc bezocht in Kerken en aangezien hij de duiven niet bij huis heeft zoals de meeste, heeft hij grote hokken bij een naburige boer op het erf staan, dus nog extra bewaking ook.

Over het algemeen heeft Marc van de gebr. Janssen op de hokken zitten alwaar zijn vader vooral hard mee vliegt op de jonge duiven vluchten, maar ook de stayers heeft hij onder de pannen, weleens waar niet rechtstreeks van dhr. Prange, maar via bevriende liefhebbers, want Marc is een graag geziene man.

We hebben een koppel gekregen, familie van elkaar, maar die uitzonderlijk goedde duiven gaven en dat soort gaan we ook beschermen en later in telen, we moesten de andere duiven die we kregen maar een bandje geven, alleen de inteelt doffer ging eruit, want de valen zijn buiten dat ze mooi zijn om te zien ook krachtig en sterk genoeg.

Kortom vaders kon er geen afstand van doen.

Soort van Marc van Nunen:

Stamopbouw

Inmiddels bestaat het kweekhok uit recht uitmuntende duiven waar ook al verschillende liefhebbers zeer goed mee zijn geslaagd. Een groot deel van de kweekduiven zit ook nog bij Marc zijn vader Ron op het hok in Badhoevedorp. Ron en Marc hebben een soort samen kweek. Het liefst zouden ze weer samen de duiven willen houden net als vroeger maar dan is de afstand van 200 km toch echt te ver om maar even ’s avonds van het werk heen en weer te rijden.

De volgende rassen zijn in Kerken en Badhoevedorp vertegenwoordigt:

-         Janssen Arendonk (Gebr. Janssen, P. Manders, A. Ruitenberg, H. Beverdam, G. de Bruin);

-         Berti Camphuis (G. de Bruin, Mevr.. Romein, H. & H. van Vliet);

-         Eijerkamp-van Loon (Eijerkamp, Aad van Berkel, K.-J. Wachtendorf, W. Zur Löwen);

 

Kortom Marc heeft ze onder de pannen en de snelheid zit wel goed bij Marc, kijk maar eens bij Ron van Nunen, Badhoevedorp, dat is zijn vader en die speelt in zijn regio zeer goed.

http://mvn-pigeons.com/

 

ARIE DIJKSTRA

Uit de PIPA bron (https://www.pipa.be/nl/newsandarticles/reports/arie-dijkstra-oudwoude-nl-waar-topkwaliteit-het-sleutelwoord-is)

Pipa is een van de tegenwoordig vooraanstaande sites ter WERELD.

 

Arie Dijkstra, zoon van ex-beroepsmilitair en Nationaal NPO Dagfond Kampioen 2011 Enne Dijkstra, maakt sinds vele jaren furore op alle vluchten, in alle competities en kampioenschappen. Met zijn 46 lentes is hij jong en zeker ambitieus. Toch besloot hij zijn totale hok te verkopen op PIPA, met uitzondering van jongen 2011 en 2012.

 

Arie Dijkstra woont in een dorp in het Friese Oudwoude. Een plaatsje welke in het noordoosten van Friesland ligt met zo’n 800 inwoners. Het is dan wel geen wereldstad, het zou qua duivenkwaliteit wel als zodanig gezien mogen worden. Met vele nationale top-noteringen, overwinningen en hoogst haalbare titels word het tijd dat wij de successen van deze goed gemutste duivenliefhebber uit de doeken doen.

De basis voor zijn succes kunnen we vinden bij zijn sublieme stamopbouw. Deze rust op een aantal geweldenaars te beginnen met topkoppel ‘Big Boom’ X ‘Evita’. ‘De Big Boom’ is een zoon van stammoeder ‘De Strik’. Zij is van het oude soort van Jacques Tournier. Ook de vader van ‘Evita’ is van dezelfde bloedlijn van ‘De Strik’. Ingekruist op deze oude Tournierlijnen zijn het de duiven met als basis DeSmet-Mathijs en de Gebr. Janssen. Dit kweekkoppel werd de basis voor een heel scala aan supervliegers of kwekers. Duiven welke Arie Dijkstra in relatief gezien korte tijd terug naar de nationale top brachten. Een van hun bekendste zonen is wel ‘Leonardo’. . . wat ons brengt bij het volgende, en nieuwe, stamkoppel.

‘Leonardo’ X ‘Tinkelbel’ is één van Nederlands beste kweekkoppels. Met kinderen als ‘Okidoki’, ‘Boogie’, ‘Spikkeltje’ en ‘Ramona’ maakten zij wereldse naam en faam.
‘Tinkelbel’ komt op haar beurt uit stamdoffer en geweldenaar ‘De Lichte Morlincourt’. Deze ingeteelde doffer (ouders zijn neef en nicht van elkaar) staat aan de basis van de vele succesduiven bij de Dijkstra kolonie. Reden hiervan is wellicht dat deze doffer uit een broer van de ‘Big Boom’ komt. Het koppel ‘Leonardo’ X ‘Tinkelbel’ is dus een pracht koppel op papier (lijnenteelt)……maar in de praktijk nog mooier… veel mooier!

Het koppel ‘Leonardo’ X ‘Tinkelbel’ is dus een geweldig kweekkoppel in zowel 1e, 2eals 3egeneratie.  Door alleen bovengenoemde duiven te noemen zouden we dit koppel tekort doen. Hieronder een beknopte opsomming van hun beste kinderen:
‘Pico Bello’ vloog zelf 12e NPO Blois, is vader van de Beste Jaarling NPO Dagfond ’11 (5 vluchten)
‘Ramses’ vloog een 1etegen 2.687 duiven en een 21° - 48° en 68° NPO
‘Lady Universe’ is 2° Regionale Asduif oud Allround 2011 (rayon ‘De Wâlden’)
‘Mona Lisa’ Mede-winnaar 1° Nationaal Hokkampioen Dagfond NPO en 5x Top 100 NPO
‘Del Toro’ vloog 18°- 21° - 25° - 63° en 82° NPO
‘De 726’ moeder van 6x1° prijs en grootmoeder van 1°-19.064 duiven.
‘Spikkeltje’ vloog 1°-6225 en 6° en 9° NPO.

 

Wij, Team duppen, moeten eerlijk zijn, maar we hebben niet het geld om bij Arie Dijkstra duiven te kopen.

Dus moet het via via.... om aan die goede duiven te komen, wel van spelers die goed tot uitzonderlijk presteren.

Daarvoor kloppen we aan bij Peter Crans, Nico en Ivo van der veen, Albert Timmerman en natuurlijk de man die altijd op zoek is naar beter, het bijhuis van Gunter Prange, Richard van der Horst, die kruist de Prange duiven met toppers om zelf hopelijk weer een Topper voort te brengen.

We hebben nu 3 kruisingen alwaar bovenstaande lijnen in zitten, vooral blijven we zoeken naar de lijn Okidoki (Arie Dijkstra en Okidoko (Peter Crans)

 

TEAM DUPPEN

Het ontstaan van ons soort.

Het moet een dagfond soort worden, maar met die verstande dat er op lijnenteelt gebaseerde stam ontstaat, althans waar een bepaalde duif inzit en daar op verder borduren.

Maar het Team heeft geen echt kweekhok, wat vastzitters en die zullen ook verdwijnen, dus alles wordt met de vliegers gedaan, kweken en vliegen zoals in vroeger dagen gedaan werd, geen weduwnaars of totaal weduwschap, maar nestspel.

Geschoeid op de leest van Peter Crans, klein hok met hopelijk toppers, echter deze illustere ster speler speelt met duivinnen.

Voorheen probeerde we overal wat van te bemachtigen, maar dat is gewoon jezelf voor de gek houden, want je houd er geen bal aan over.

Paar jaar wel duiven, maar niet vliegen zoeken wat nu t beste is voor Vito.

We weten nu goed dat de meeste gewoon niet veel is en dat een ieder meer troep verkoopt op dmp en verkoopsites dan dat je er werkelijk wat aanhebt.

Daarnaast wordt je voorgelogen en dat is wel het ergste wat er is.

Wil je aan het echte soort komen, moet je echt bij de liefhebber zelf zijn en 1 die jaar na jaar presteert en niet 2 of 3 jaar en dan leuk gaat verkopen en een groter kweekhok heeft dan vlieghokken, maar continu of continu goedde duiven afgeeft.

Natuurlijk heb je afval dat is bekend, maar is de basis goed dan komt alles vanzelf en dan is het zoeken naar de juiste om mee te kruisen en in te kruisen.

Het soort Koopman, Prange, van Loon, allemaal verweven inmiddels met elkaar die moeten we hebben, jawel de zware dagfond en voor de kortere dagfondvluchten wat snelle rakkers die het aankunnen.

We komen vanzelf dan bij de combinatie Richard van der Horst en Gina Stel, Nieuw-Weerdinge en bij Marc van Nunen, kerken Nico, Ivo van der veen, Peter Crans en Albert Timmerman.

Dus Prange x Dijkstra zal de hoofdmoot worden die voor de stamopbouw zal zorgen, met een tikkeltje ander bloed.

We hebben nog 3 duiven van wijlen Martin Stol, soort van Loon, die gaan mij zo aan het hart, is het enige wat ik van mijn vriend nog heb en blijven ze dan houd ik ze, ook al zou iedereen zeggen je hebt er niets aan.

Als ik ze zie dan zie ik Martin en doet mij toch heel veel, wat men ook roept en zegt, het was een goedde gast en zit diep in mij geworteld en vrienden heb ik echt niet veel.

Ook is er nog een duivin van de fam. Sietses, dit stel, Jaap en Emmy, gaat prima op de vluchten bij ons in de regio en scoren altijd wel hoog, het is een duivin.

Ik beschouw Richard, Marc, Ivo ook als vrienden, ook al zie ik ze niet veel, als ik met ze contact heb voelt dat vertrouwt en dat geldt voor mij.

Naast dit alles komen er duiven bij lijn Leonardo x Tinkerbel (Dijkstra) via Peter Crans en Albert Timmerman.

De tip kreeg ik van Richard om daar "even" wat proberen om aan te schaffen gezien hun vreselijk goedde resultaten elk jaar weer.

Alleen al dat "even"..................

De Combinatie Van der Horst-Stel heeft duiven voor de zware dagfond en niet voor niets mogen ze het bijhuis van Günter Prange genoemd worden, Richard rijdt nog elke dag naar Meppe om de duiven van Günter Prange te doen, dat zijn 2 boezemvrienden en doe je voor elkaar.

Soms lijden de prestaties daar wel onder, maar vriendschap is iets moois, dan zijn de duiven onder geschikt en ook natuurlijk het werken voor de baas, de belastingdienst, is prijsvliegen gevoelig.

Voor de wat snellere duiven moet je bij Marc zijn, er zijn al wat meerdere liefhebbers die met Marc zijn duiven goed scoren en eerlijk is eerlijk het zijn niet de minste liefhebbers die bij Marc wat bijhalen.

Neem nou de Duitse duivin van combinatie Maas, komt toch bij Marc vandaan en is 1 der beste op hun hok.

Zijn vader, Ron van Nunen, vliegt ermee in Badhoevedorp en draait behoorlijk, vooral de jonge duiven vluchten scoort Ron hoog en draait series en dat is wat telt, dus geen eendagsvliegen op het hok.

Vito is echt een wachter, tussentijds speelt hij op ps4 en heeft de hokken al laten doen, want stofhappen kan hij altijd nog.

Wat het team op de hokken nog wenst te hebben zijn bovenstaande soorten, dat zijn die van Richard en Gina en die van Marc, voor de rest wij geloven het wel en mochten we ooit de staatsloterij winnen komt er misschien een rechtstreekse Koopman, Dijkstra en een prange bij.

Maar dat geluk hebben wij niet, wie voor een dubbeltje geboren is..............wordt Loodgieter.

Wel het geluk dat we Richard en Gina mogen kennen, Nico en Ivo en Marc, hopelijk ook Peter en Albert, dan prijzen wij ons al gelukkig, want het zijn niet de minste liefhebbers die ons land kent.

Nu nog de jongen binnen halen van Peter Crans en Albert Timmerman, denk dat we dan echt de komende jaren er veel plezier van zullen hebben en dan te bedenken terug kruisen op de Prange duiven dan krijg je stayers, die iets meer aankunnen dan de gemiddelde dagfondduif.

Natuurlijk halen we voortaan bij de liefhebbers die hier boven vermeld elk jaar wel een duifje, maar het staat boven kijf dat we vooruit kunnen de komende jaren en we willen die top echt bereiken en dat zal ook gebeuren ook.

 

En NEEN, wij hebben niets te koop, verkopen ook niets en we gaan ook niet adverteren, geen bonnen en andere flauwekul zoals zovelen het wel doen, we hebben ze in vertrouwen gekregen en dat vertrouwen beschamen we niet.

Je ziet het zo vaak even op de foto wat jongen meenemen en het jaar erop vol verkopen, of ze een hok vol hebben, dan zijn ze er zelfs voor om stambomen naar hun hand te zetten om nog meer geld te incasseren.

En jij maar denken ik heb ze, kom je dan even lekker bedrogen uit.

U kunt contact opnemen met de liefhebbers als u in bezit wil komen van hun duiven, de websites staan vermeld op onze site, zij kunnen U wegwijs maken en U verder helpen, zodat ook U beter uit de verf kan komen op de vluchten en U verder kan komen dan enkel maar krabben en wachten op niets, zoals wij jaren hebben gedaan, met een enkele uitschieter daar gelaten.

Neemt u gerust maar aan dat ze U altijd verder helpen en U willen verbeteren, waar anderen alleen maar bezig zijn om hun portemonnee te spekken.

Dat zijn Liefhebbers...................waar je U tegen mag zeggen.