Home » BIER logboek

ONS BIER

We gaan hier het over ons bier hebben, tot dat we een website op gaan bouwen voor de BROUWERIJ.

Van Gerst, Water en Hop dat is wat er hoofdzakelijk gebruiken om bier te brouwen

Ons Brouw proces, onze ketels, en vooral onze eigen HOP van eigen bodem.

We hebben diverse hopplanten van diverse variëteiten  in potten en kuipen tot dat we onze eigen hopveld kunnen betrekken, maar tot die tijd, zitten we nog op een plaatsje van een paar vierkante meter.

Waar we naar toe werken is enkele AROMA hop variëteiten:

Cascade

Spalter Select

Saazer

Maar zoals iedereen weer zijn er talloze minibrouwerijen ontstaan in de korte tijd dat wij bezig zijn en tis nog steeds groeiende en dat over de hele globe.

Dus HOP wordt als maar schaarster en merendeels aan het einde van het jaar al weer moeilijk te vinden c.q.. te bestellen.

Dit komt hoofdzakelijk door de I.P.A. (Indian Pale Ale), waar diverse soorten hop zowel in het kookproces als bij het koud hoppen wordt gebruikt.

Wij houden het voorlopig bij bovenstaande hoppen, Enkhuizer water en bovengist van de Abdij Monniken.

Onze soorten bier:

Vlootbier V.O.C.

Blond

Abdij

Irish Red Ale

Bock

Winterbier

I.P.A.

 

Wij brouwen ook op bestelling in kleine batches.

Tevens gaan we bekijken hoe wij ons bier en eten kunnen samenvoegen zodat er een culinaire uitwisseling kan plaats vinden op de  West-Friese bodem.

 

 

Uit de KRANT / Internet

Biertje van eigen bodem: kan Nederland weer een grote hopkweker worden?

Tot twee eeuwen geleden was Nederland één van de grootste hopproducenten ter wereld. Die tijd ligt ver achter ons, maar de recente schaarste aan het basisingrediënt van bier biedt wellicht kansen. Kan Nederland weer op grote schaal hop kweken?

Het verdwijnen van de hopteelt uit Nederland kun je aan veel dingen wijten: moeilijke marktomstandigheden, de opkomst van de pilsener, het klimaat of oorlogen. Maar de realiteit is volgens bierhistoricus Chris Vandewalle dat onze eigen Hollandse gierigheid de hopteelt ooit de das heeft omgedaan.

In een poging om meer winst te maken, verzwaren kwekers in de negentiende eeuw de zakken hop met ‘afval’ zoals takjes, blaadjes en beukennootjes. Wellicht een slimme strategie op de korte termijn, maar in het buitenland waren ze minder enthousiast. “Nederlandse hop kreeg de reputatie dat het rotzooi was”, aldus Vandewalle. “Zelfs Nederlandse bierbrouwers schuwden uiteindelijk hop uit eigen land.”

Hop is naast water, graan en gist één van de basisingrediënten van bier. De knoppen van de plant uit de hennepfamilie worden als conserveer- en smaakmiddel gebruikt bij de bereiding. De soort en de hoeveelheid hop bepaalt de bitterheid en aroma van het bier, de dikte van de schuimkraag en hoelang het bier houdbaar is.

Nederlandse hop in Gulpener

De hopteelt mag dan grotendeels uit ons land verdwenen zijn, toch kun je nog biertjes van eigen bodem drinken dat met Nederlandse hop is gebrouwen: die van Gulpener. De brouwerij uit Zuid-Limburg is de enige ‘grote’ brouwer die gebruikmaakt van Nederlandse hop, dat in het nabijgelegen Reijmerstok sinds de jaren 90 wordt gekweekt.

Gulpener zou de hop goedkoper uit Duitsland kunnen halen, maar volgens brouwmeester Steven van den Berg is prijs niet het belangrijkste criterium. “Wij hebben een regionale focus. Dat zeggen wel meer brouwers, maar geen van hen haalt zijn hop uit Nederland. Voor ons is regionale duurzaamheid en een biologisch product de hoeksteen van het bierbrouwen.”

Een hopplantage opstarten doe je niet zomaar. “Je moet in het begin veel investeren. De eerste paar jaar krijg je er waarschijnlijk geen cent uit, omdat je dan nog niet succesvol kan oogsten.” Pas in het vierde jaar is de plant volgroeid en is de opbrengst maximaal.

Wel kun je die investering sneller terugverdienen. De prijs van hop is enorm gestegen sinds Van den Berg begon bij Gulpener. “Waar ik vroeger 15 euro betaalde voor een kilo is dat nu al snel 40 euro.”

Ontwaterde zandgrond

De recente hopcrisis, waarbij er internationaal een groot tekort aan goede hop is ontstaan door een slechte oogst, is voor Gulpener geen enorm probleem omdat er een grote voorraad is opgebouwd.

Het lijkt Van den Berg goed als deze schaarste ervoor zorgt dat er meer Nederlandse hopplantages komen, maar hij waarschuwt jonge brouwers wel alvast: een hopkwekerij opzetten is lastiger dan ze denken. “Het is een zeurpietplant, net als wijnranken”, zegt Van den Berg. “Die jonge brouwers hebben simpelweg een gebrek aan kennis en ervaring.”

Bovendien kun je niet zomaar overal een hopplantage aanleggen: je hebt ontwaterde zandgrond nodig. Aan de kust of op veengrond zal het kweken van de klimplant mislukken, terwijl Brabant, Limburg en grote delen van Oost-Nederland perfect zijn.

Overheidssubsidie

Constant Keinemans, voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief (KBC), is een stuk positiever over de kansen voor Nederlandse hopteelt. “De plant heeft inderdaad even nodig om ‘volwassen’ te worden, maar na vier jaar moet het winst opleveren.” Daarnaast moet je natuurlijk goed grondonderzoek doen, de juiste zaden kopen, waarschijnlijk naar Duitsland om meer over de teelt te leren en een bestrijdingsplan tegen bladluis en ander ongedierte hebben.

Keinemans ziet de toekomst van de Nederlandse hopteelt rooskleurig in, er moet alleen nog veel gebeuren. “Het zou fantastisch zijn als er overheidssubsidie komt voor de eerste vier winstloze jaren. En als zaadhandelaren dan ook nog meewerken zou Nederlandse hopteelt snel een realiteit kunnen zijn.”

Natuurlijk heeft niet iedereen de mogelijkheid of behoefte om duizenden tonnen hop te verbouwen. De thuisbrouwer kan echter een minituintje aanleggen. Keinemans heeft er zelf naast zijn brouwerij ook eentje die meer voor hobby is.

Als je een goed stukje grond hebt en je daar iets mee wilt doen zijn er volgens Keinemans genoeg opties. “Eerst een bezoekje aan een handelaar om zaadjes te verkrijgen en advies in te winnen over het kweken van hop. Vervolgens een excursie om te spieken in België. Dan ben je al een heel eind richting je eigen hopplantage.”

Internationale hopclub

Als Nederland serieus de hopmarkt wil bestormen dan is het logisch om aansluiting te zoeken bij een internationale organisatie voor hopkwekers, zoals de International Hop Growers’ Convention. Nederlands lidmaatschap van de club is nog niet door de leden besproken, maar de Sloveense voorzitter Martin Pavlovic verzekert dat ons land meer dan welkom is.

Groot voordeel van lidmaatschap is dat Nederlandse kwekers makkelijk toegang hebben tot de hopkennis in andere landen. “Het is zaak dat Nederland voldoende expertise en deskundigheid in huis haalt”, zegt Pavlovic. “In Slovenië is er bijvoorbeeld al vijftig jaar een kweekprogramma voor de beste hop, dat is nog niet aanwezig in Nederland.”

De voorzitter denkt dat nu de ideale tijd zou zijn voor Nederland om in de hopteelt te stappen. “Qua klimaat ligt Nederland goed en er is genoeg kapitaal.”

Grote hoplanden

Als Nederland aansluiting zoekt op de internationale hopmarkt is er genoeg concurrentie. Momenteel is Amerikaanse hop het populairst en produceren onze oosterburen de meeste hop voor de Europese markt.

De 10 meest populaire HOP soorten n de wereld

in the World

With so many different hop varieties, deciding on which hop variety to grow can be a difficult decision. Knowing what the main hop varieties that are grown around the world is a great way to narrow down your research to help in ultimately determining what hops you should be growing.

Based on a report generated for the International Hop Growers Convention below are the top 10 most widely grown hops around the world.

Cascade

A very popular dual purpose hop that is used extensively in craft brewing. It has medium aromas and can also be used for bittering. It is usually harvested in the middle of the season. This is a good choice for growing your first hop plant.

Known For: Medium Aroma, Low bittering - Spicy, Citrus

Type: Aroma and Bittering

Where it is grown: North America, UK, Europe, Australia, South America, New Zealand

Used in: Pale Ales and IPA’s

 

Centennial

A dual purpose hop that is sometimes referred to as a super cascade hop as it has similar qualities to the cascade variety but with a higher alpha content. It is usually harvested in the middle of the season.

Known For: Medium Aroma, Medium – High Bittering, - Floral and Citrus

Type: Aroma and Bittering

Where it is grown: North America, UK, Europe

Used in: Pale Ales and IPA’s

Hallertauer

A traditional German hop that is widely used in German Style beers. It is a dual purpose hop that is very mild and pleasant. It is harvested mid to late season.

Known For: Mild and Pleasant

Type: Aroma and Bittering

Where it is grown: North America, UK, Europe, Australia

Used in: Pilsner and Wheat Beer

 

Herkules

A German hop that is primarily used for it bittering properties. It is widely grown in Germany and is a key hop for German style beers.

Known For: High Bittering

Type: Bittering

Where it is grown: Europe

Used in: German Ales

 

Magnum

A German hop that has high bittering properties with some Aroma properties. It is a dual purpose hop with the Aroma properties having some spice and citrus.

Known For: High Bittering, Low Aroma

Type: Aroma and Bittering

Where it is grown: USA

Used in: Pale Ales, IPAs, German-style Lager

 

Nugget

A dual purpose hop that is a perfect hop for the first time growers, it has a high bittering value and strong herbal notes.

Known For: Strong Bittering,

Type: Aroma and Bittering

Where it is grown: North America

Used in: Pale Ales, IPAs and Stouts

 

Perle

Perle is Dual Use hop with both a moderate aroma and bittering qualities. Perle is a popular hop as it has a high yield and is resistant to diseases.

Known For: Spicy and fruity

Type: Aroma and Bittering

Where it is grown: North America, Europe, Australia

Used in: Pale Ales and lagers

 

Saaz

Saaz is an Aroma hop and is famous for creating Czech Pilsners. It primarily gown in Europe but is also Available in North America.

Known For: Spicy and earthy

Type: Aroma

Where it is grown: North America, Europe

Used in: Pilsners

Disease resistance:

 

Summit

Summit is a dual purpose hop but is mainly used for its high bittering properties.

Known For: High bittering, earthy and citrus Aroma

Type: Aroma and Bittering

Where it is grown: North America

Used in: Pale Ale, IPA’s

 

Zeus

Zeus is a high bittering hop with some Aroma Properties, it produces a good yield and it can be harvested mid to late season.

Known For: High Bittering, Aromatic and Pleasant

Type: Aroma and Bittering

Where it is grown: North America

Used in: Ales and Stouts

The 10 Most Widely grown hops around the world helps to understand the most popular hops on the planet.

If you would like to grow some of these hop varieties or if you would like to step away from the crowd and grow a lesser known variety be sure to get all the information you need by visiting the growinghopsathome.com website.

BREWDOG the best brewers in England

Onze leermeesters