Home » Onstaan van een soort

LOUIS VAN LOON

vanloon.jpg

Het onstaan van het Ras Louis v Loon!uit een brief van zijn dochter naar een Amerikaanse liefhebber

 

De vertaling van de brief:

 

Geachte heer,

 

Vriendelijk bedankt voor uw brief. We hopen dat met de duiven alles goed is.

De 2 koppels waar u over schreef zijn inderdaad zonen en nazaten (is dit de juiste benaming?)

Mijn beste kweker voor jaren was de 417-81. De 541-87 is een directe dochter ervan. De 954-84 was mijn beste vlieger en later ook een zeer goede kweker. Zij zijn beide 2 erg goede kweekkoppels ook op andere hokken gaven zij erg goede resultaten.

In 1945 begon ik met Jansen’s duiven, later ingekruist met de duiven van Catrijse (van Moere) De Smet-Mathijs, Martin van Thuin en later van Rijn-Cloek. Allemaal in lijnteelt. En dit is de basis van mijn huidige lijn.

U zult over de hele wereld mijn duiven vinden. Als voorbeeld: Zweden, Polen, Duitsland Japan, Engeland, Taiwan, Zuid-Afrika, Amerika, Portugal, Hongarije…..

Ik vlieg uitsluitend met oude duiven en alleen op weduwschap.

Mijn jonge duiven worden alleen getraind en blijven thuis.

Ik vind het prima dat u mijn agent wilt zijn voor de U.S.A. De prijs voor een duif is 210 dollar. Ik hoop dat het allemaal duidelijk is voor u.

Groeten van mij en mijn vader,

Ann van Loon.

 

CORNELIS & GERARD KOOPMAN

gerardkoopman.jpg

Het ontstaan van het soort Koopman.

Gerard was zeer eerzuchtig en vol ambitie. Onder impuls van Koos Tjeerdsma, Almelo, ging hij met zijn vader naar grootmeester Louis van Loon uit Poppel, die later de grote leermeester en beste vriend van Gerard zou worden. Hier kregen zij geweldige duiven, maar, wat misschien nog belangrijker is, de beste raadgevingen.

Een jaar later klopten zij aan bij de Gebroeders Janssen in Arendonk en ook hier werden zij uiterst correct bediend.
Tezamen met een doffer van de heer J.H. Ameln uit Nieuw Dordrecht kan men de Van Loon en Janssen duiven als de basis van het huidige Koopman ras betitelen. Denk alleen al aan absolute cracks als „De Zitter“, „De Eric“ of „De Beatrixdoffer“ en nog vele anderen.

Een stam gevormd uit Cracks!
Het is het „Gouden Duifje“, B-81-6116734. Die als geen andere duif haar genen in de Koopman stam verankerd heeft. Deze originele Janssen duif stamt uit een van de beste koppels van de gebroeders uit Arendonk. Vader is de „Late Blauwe uit Geeloger“ (uit „Oude Geeloger“ X „Goed Blauw Schoon Duivin“). Moeder van het „Gouden Duifje“ is
het „Goed Duifje van 72“, een dochter van de „Jonge Merckx“ met de moeder van de „019“. Van vele, vele topkwekers die in Arendonk bekomen werden is het „Gouden Duifje“ de primus interparis! Als zeer passend op de duiven van de Gebr. Janssen bewezen zich de absolute klasse duiven van grootmeester Louis van Loon uit het Belgische Poppel. Door de innige banden met Louis gelukte het Gerard, hier aan absolute toppers te komen. Louis was en is de vriend, bijna een tweede vader, hij heeft deze ambitieuze, jonge man, die alles over duiven en de duivensport wil weten, in zijn hart gesloten. Hij was en is de grote leermeester en Gerard weet precies, wat hij deze legende in de duivensport verschuldigd is.

In Nieuw Dordrecht, een naburig dorp van Nieuw Amsterdam, speelde eind 70-er jaren, Herman Ameln als van een andere planeet. Helemaal tegen zijn ster, de „48“, NL-78-1342748, was niet te vliegen. Dat had men natuurlijk ook in Nieuw Amsterdam gezien, en toen men hoorde dat Herman de sport vaarwel moest zeggen, was het Gerard zelf die als eerste probeerde de „48“ in te lijven. Gerard: „Toen ik hem ophaalde zag ik de tranen in Hermans ogen en hij had kippenvel op z’n arm toen hij mij de duif overhandigde. Ik weet niet waarom Herman indertijd met de duivensport gestopt is, maar het viel hem zwaar.
Ook de „48“ had voor driekwart het edelste Janssen bloed in zijn aderen. Zijn vader was een kruising Janssen X Delbar en de moeder stamde uit de lijn van het legendarische „Kanon“ van Wout Smeulders. Deze „48“ was een geweldige vlieger, echter als kweker toonde hij nog meer klasse! Hij werd een van de stamduiven van de kolonie Koopman!

In Erica, eveneens in de directe omgeving van Nieuw Amsterdam vloog bij Ep Poelman een duif de pannen van het dak. Bijna ongelofelijk waren de resultaten van deze crack.
We hebben het hier over „Black Power“ NL-93-1767197, die uit een kruising Janssen X Meulemans sproot. Gerard had deze kerel al langere tijd in het vizier en toen Ep Poelman openbaar verkocht, was het geen vraag wat mee naar Nieuw Amsterdam ging. Gerard kocht de „Black Power“ en zijn zus, de „Black Power Lady“, NL-92-2048193 Zij had op de vluchten nauwelijks toegegeven aan haar broer. Naast deze twee gaf het ouderpaar nog een hele rits toppers, met recht kan dit koppel het: super koppel van Ep Poelman genoemd worden. De „Black Power“ werd later vader van de wonderbaarlijke „Amoré“!

STRAIN C. & G. KOOPMAN

Strain-Koopman.jpg
kleinedirk.jpg

HENK BERENTSEN

henk_aan_het_schilderen.jpg

Het ontstaan van het soort Henk Berentsen, Warnsveld

Ik ben Henk Berentsen, 68 jaar, en woon met mijn vrouw Jose aan de Gaikhorst  185 te Warnsveld. Onze 2 zonen zijn al "uitgevlogen" en hebben geen interesse in de duiven.

Al vanaf mijn jeugd ben ik gefascineerd door de postduif, mijn oudere broer Theo had al duiven en toen die in militaire dienst moest verzorgde ik de duiven. Ik deed dat schijnbaar goed, want de duiven deden het goed met o.a. een 4e Nationaal Wenen en een 2e Bondsconcours Passau, ook op de kortere afstanden deden ze het prima.

Op mijn 18e begon ik voor mezelf met duiven en dat resulteerde meteen in 1e kampioen jong in de C.C. Zutphen (460 leden) en de jaren daarna was ik telkens in de top te vinden.

In 1975 ben ik getrouwd en verhuisden we naar Warnsveld, waar ik met krijgertjes uit de buurt begon, en tot ieders verbazing meteen kampioen fond werd.

Het jaar erna meteen 1e generaal club (46 leden)  en 9e Superkampioen in de kring.( 470 leden ) Vooral op de langere afstanden ging het super. Toen vloog ik met 12 doffers het hele programma.

Helaas bleken mijn kinderen allergisch te zijn voor stof en heb ik de duiven weggedaan, het kon niet anders.

In 1985 verhuisden we naar de Gaikhorst 185 te Warnsveld, hier ben ik, toen de kinderen begonnen ' uit te vliegen', begonnen met vastzittende kweekduiven hetgeen me uitstekend bevalt. Het vergt niet zoveel tijd (vaste tijden) en toch ben ik met duiven bezig.

Om ook hier weer de top te bereiken en duiven te kweken die met de besten mee kunnen, zet ik duiven uit op hokken die er serieus mee gaan vliegen en zo zie ik wat ze kunnen.

Hokken waar ze zoal naar toe gaan zijn: H. Beverdam Enter – A & P Faes Baarn – R. Hoff Warnsveld – Freek Wagenaar Voorst – en natuurlijk mijn broer Theo Berentsen Vorden. Verder deed wijlen Gerrit Lahuis Sleen het zeer goed met mijn duiven.

De laatste jaren zijn daar  de G. Suykerbuyk Bergen op Zoom bij gekomen en niet te vergeten het topkoppel "Jacqueline en Mark" (Comb. Stern, Ulft) Sinds 2 jaar speelt ook Ben ten Barge uit Haaksbergen  met mijn duiven en met succes.

Ze gaan ze inmiddels door het hele land en krijg ik veel positieve reacties. Verder kijk ik uiteraard ook naar versterkingen. 

Zo heb ik "JIP" een volle broer van "Helena" 2e beste vitesse duif van Nederland 2012 en 3e Olympiadeduif voor  Anneke  en Piere Faes .  Van A & P Faes kwamen 2 jongen (Beli jr. en Belinda) uit een 'halfbroer Helena' x de '46 ( eigen kweek en super Asduif voor P. Faes). Deze '46 is nauw verwant aan de '36  ( komt ook van mijn hok ) de 1e Asduif  generaal snelheid 2013 A & P Faes.

Verder een duivin en een doffer uit het stamkoppel van de beresterke 1-daagse fond stam van Lucas Boogaerdt uit Laren en Herwin Dikkeboer uit Bathmen, die met de 1e-2e-5e-6e Asduif 2013 in de kring het super gedaan heeft. In (2015) komen 2 duivinnen van Leon Dautzenberg ( de '700 en Witneusje) de 1-daagse fondlijn versterken.

Voor 2016 zijn er weer enkele "versterkingen" bijgekomen. Van Herwin een duivin waarvan hij zegt: ik heb nooit een betere gehad".

Omdat hij geen tijd vindt voor zijn duiven leek het hem beter dat ze bij mij zit.

Van A & P Faes kwam een koppeltje uit BROER HELENA x (dochter JOHNNY BOY x CALISTRO.) en een prachtige L.v.Loon doffer.

Van Herman en Dennis Beverdam 2 duivinnen uit de NEPTUNUS en JO HENDRIKS lijn, waar hij een prachtige collectie van heeft.  

Uiteraard wordt het uitselecteren elk jaar moeilijker omdat de duiven die ik al heb het steeds beter gaan doen en op elk hok waar ze ingebracht worden een meerwaarde hebben.

Van deze liefhebbers komen er af en toe ook duiven naar mij toe uit het beste wat ze hebben. Verder  kijk ik natuurlijk wat ze in den lande  presteren ,want het is mijn streven “toppertjes” af te leveren waar men wat mee kan.

Zo hoop ik nog jaren van mijn hobby te kunnen genieten en heb deze site laten maken door Marcel Heinen uit Hengelo (Gld.). Alle foto’s en dergelijke heb ik zelf gemaakt en je kan wel zien dat ik geen modellenbureau heb maar postduiven.

stamkoppelhenk-3.jpg

Günter Prange, Meppen

Gnterprange.jpg

Herr Prange, heeft zijn soort ontwikkeld uit Delbar x Koopman, de Duiven van Gerard en zijn vader Cornelis Koopman  pakte t beste op zijn Delbar duiven.

Hij heeft deze succesvolle stam opgebouwd, natuurlijk zijn er duiven bij gehaald maar niet alles pakte zo goed als die van Koopman.

De Prange duif is een echte dagfond duif die van 350 Km. tot 800 Km. kan kopvliegen.

Wij wisten het zeker dit soort zal bij ons de hoofdmoot gaan vormen, dat was meteen al zo klaar als een klontje.

 

Richard van der Horst, Nieuw-Weerdinge

richardvanderhorst-1.jpg

De complete stam van Günter Prange heeft Richard onder de pannen.

Het bijhok van Günter Prange mag ook wel gesteld worden en dat Richard er goed mee vliegt stond ook niet meer boven kijf, ze doen het super goed daar in het oosten van ons land.

Maar van zijn hok zijn er meerdere liefhebbers die zijn wezen halen en ook zij doen het sinds de invoer beter in de klassementen, dit mag toch wel eens gezegd worden.

Het mooiste is Gerard Wijnands, te Beek,  Kreeg (staat in de reportage aangeschaft) er een aantal van Richard en bouwde in de kruising er een geweldige stam duiven mee op.

Dat zegt toch wel wat!!, dan heb je ze echt wel zitten en Richard gunt het je ook, dat siert al de topliefhebber

Ook wordt Richard genoemd in de dvd van Pigeon Pixels "Günter Prange", als je de film ziet qua broedhokken etc... dan zie je bij Richard een kopie ervan, want Richard is niet alleen bijhuis, maar ook de opvolger kan men wel stellen van Günter Prange.

Bij Richard mogen we er 20 ophalen in 2018, 3e ronde, en ben bang dat Vito het bijhuis wordt van Richard.

Echter enkele kweekduifjes blijven wel, uiteraard waar het Prange bloed in de duif zit.

Echter het hokje zal nooit zo ingericht kunnen worden als bij Richard en Günter, daar is het te klein voor en nestspel met duivinnen, want weduwschap zit er niet in, daarbij geloven wij in de kracht van de duivinnen op het nest.

Hier is het voer niet te krijgen van Prange, er zijn er meerdere die dit voersysteem handteren, dus wij houden het maar op de koopmanmengeling dat is er wel altijd voorradig, we maken dat lichter met gerst.

Voorheen had Richard een site, maar hij is te volgen op Twitter.

richardvanderhorst3-1.jpg

Thomas Wessels

gunterprangeenthomaswessels.jpg

Günter Prange en Thomas Wessels, van Thomas Wessels hebben wij een doffer lijn Ringlose en lijn Lorris

Ook Thomas Wessels staat bekend om het bijhok te zijn van Günter Prange en er ook zeker goed mee geslaagd, bij zijn verkoop op GPS actions harkte ze een hoop binnen, want men zegt weliswaar niets dat zij ze hebben aangeschaft om op een hoger plan uit te komen, maar het is gewoon zo, vooral de lijn "802"en de Ringlose 12 was in trek.

 

Erik Kuenen, Marc van Nunen en Eric Saadhoff

Deze liefhebbers hebben meerdere goedde soorten op het hok zitten, maar waar we naar zochten is de lijn van de Ringlose en Branco, we wisten nog niet dat Vito een hok vol zou krijgen van Richard van der Horst, dit was ook een verschrikkelijk leuke verrassing van de topper uit Nieuw-Weerdinge..

Van Eric Kuenen nemen we een duivin, rechtstreekse Lotterman, over: vader uit de 05 lijn van Bertie Camphuis en moeder lijn ringlose 12, deze om in te kruisen op de Wessels doffer en van het goedde bloed te voorzien.

Van Marc van Nunen een aantal jongen waarin de ringlose en 802 in zit en home alone van Braad de Joode.

De kweker van den Duitser van C. Maas en zoon, Loon op Zand, deze illustere doffer die menig duif zijn staart heeft laten zien.

Van Eric Saadhoff en koppel jongen uit hun Jan Keen koppel alwaar ook de Ringlose in zit, Eric heeft ook duiven van Thomas Wessels en een doffer van Richard van der Horst.

We waren al op weg om de lijn van de Ringlose vast te leggen, want wij geloven in lijnenteelt om die te waarborgen in de stam doormiddel van inkruisen en terug kruisen.

Zodat de lijn van de Ringlose 12 vast ligt en als een rode lijn door elke duif zit, dat hebben wij voor ogen.

 

prange-ringlose.jpg

DE KLAK

gebrjanssenenjosdeklak-2.jpg

Jos van Limpt alias "De klak" een fenomeen die helaas is overleden.

En man die altijd met de duiven van de gebr. Jansen uit Arendonk heeft gespeeld en zo zijn eigen soort heeft ontwikkeld de Klakduif.

Iedereen die duiven bij hem heeft gehaald spelen er goed mee, zijn neven de Gebr. Borgmans zeiden weleens gekscherend als iedereen zijn duiven waar de Janssen' s weg moesten doen dan bleef er geen enkele hard vliegende duif over.

En die mannen die al jaren aan de Nederlandse top weten waar over ze praten.

Het team Eijerkamp staan ook al jaren aan de top en schreven over de Klak:

https://www.eijerkamp.com/content/In%20vogelvlucht%20naar%20de%20top%20-%20Jos%20de%20Klak.pdf

 

Krouwel-Pollmann kochten enkel supers en 1 van die supers en meester vererver was de Verbart 46.

De "46 was ook een Klakduif en wat voor 1.

De 46-Verbart is een SUPERCRACK met 15 EERSTE PRIJZEN en daarna een WERELDBEROEMDE KWEKER. Werd in 1974 tezamen met zijn zoon de “57-VERBART” met 8 eerste prijzen, aangekocht bij Piet Verbart Druten. 

“DE 46-VERBART” is een onnavolgbare kweker gebleken. Honderden eerste prijswinnaars zijn door de jaren heen gekweekt uit de lijn van deze kapitale kweekduiven.

46-Verbart 

“DE 46-VERBART” is een rechtstreekse Jos van Limpt “DE Klak” Reusel, die tijdens een interview in het Neerlands Postduiven Orgaan het volgende vertelde: “ Ik had destijds uit het bekende koppel “VECHTER” en “WITPENNEKE” verschillende goede duiven, maar er was er geen een bij zoals de “46” van Piet Verbart, die vijftien eerste prijzen won. Piet Verbart nam de “46” als eitje mee. Als ik geweten had dat het zo’n crack zou worden, had ik dat eitje nooit verkocht. Maar ja, er is nu eenmaal geen mens die in een duif kan kijken”. Ook Piet de Weerd liet zich lovend uit over de “46-VERBART” hij zei nl.: “Het is een van de beste die ik ooit in de hand heb gehad”. 

Vooral in de kweek gaf de “46-VERBART” legio crackduiven met een uitzonderlijke kweekwaarde. Generaties lang komen er eerste prijswinnaars, autowinnaars en Asduiven WHZB uit de lijn van deze super vererver. Zowel in binnen- als buitenland, op vele bekende hokken ligt de :46-VERBART” aan de basis van grote successen.

verbart46.jpg

Echter de "613" is een der duiven waar de Klak en vele anderen goed mee zijn geweest.

Samen met de Knook uitzonderlijke duiven, die je misschien maar  1 x in je leven tegenkomt.

In één woord de Klak of te wel Jos van Limpt is een FENOMEEN en een legende in de duivensport.

613klak.jpg

TEAM DUPPEN

/assets/img/placeholder-select.nl-NL.svg

Het ontstaan van ons soort.

Het moet een allround soort worden, maar met die verstande dat er op lijnenteelt gebaseerde stam ontstaat.

De lijn van Kleine Dirk en de van Loonduiven, lijn stamkoppel en de Ringlose. daar wordt alles op gebaseerd.

 

We hebben duiven gehaald bij Henk Berentsen, Warnsveld uit de 06 x 08 lijn, een lijn die al meerdere goeie jongen heeft voortgebracht, bij Henk Groote, Enkhuizen jongen uit zijn rechtstreeks gehaalde Suijkerbuijken.

Enkele jongen bij Jonker, alwaar de Bourges in zit van Hennie Lagrouw, Amsterdam.

Thomas Wessels een doffer lijn Ringlose.

Berend Evers een doffer lijn Ringlose.

We hebben daarmee de aanzet gemaakt om daarmee te koppelen en met de jongen te spelen.

 

We willen en duif kweken die echt van 100 tot 800 km kan vliegen.

Het hok is klein, dus hier wordt geroeid met de riemen die we hier hebben, we kweken een hoop jongen en de die het allerbeste geeft die blijven.

 

Alles mag herleidbaar zijn naar de Prange/koopman duif.

Gerard Koopman, is gewoon de Johan Cruijff onder de duiven liefhebbers laten we wel zijn overal ter wereld vliegen zijn duiven in de hoogste regionen.

Allemaal door dat zoals U al heeft kunnen lezen, door weer toppers aan te schaffen en die weer in te kruisen, toppers die niet pakte gaan eruit, maar allemaal toch het bloed van de van Loon- of Janssenduif in het bloed, valt dan wel op!!.

2017 gaat Vito starten, dan is het uur van de waarheid aangebroken en probeert Vito zo hoog mogelijk te scoren in het klassement der jeugd afdeling 6 Noord-Holland op de natoer.

 

BASISKOPPELS en OORSPRONG

BASISKOPPEL 1:

Dark Lord x

DARK LORD

(Witoger, schitterend kweekoog)

Vader  : Kleinzoon LORRIS x lijn Kleine Dirk

Moeder: Lijn Kleine Dirk x dochter super paar (de beer/prange)

Een van de lijnen (Koopman en Prange) die Thomas Wessels, schloss Holte, Duitsland, groot gemaakt heeft.

 

DV03145-13-1462koopmandofferstamkoppel-2.jpg

BASIS KOPPEL 2

De Grote Blauwe x

/assets/img/placeholder-select.nl-NL.svg
/assets/img/placeholder-select.nl-NL.svg

Ouders Nl. 14-1660599 "OOGAPPEL" basiskoppel 2015, Henk Berentsen, Warnsveld, Blue Jack (Ferry van Loo) x Bont van Loon (lijn Dourdan doffer "530 van Loon)

BlueJackxBontvanLoon.jpg

Ouders Nl.15-1436346 "Witpenneke", Basiskoppel Jonker Breeding Loft, Didam,  The gift 413 (geen foto van) deze komt uit de Teletekst "98 H.G.A. Diks x lijn Salinero, de duivin "JONI" (geen foto van) is een dochter van Cancellara (Salinero) x dochter Melanie (de Bourges H. Lagrouw, Hennie Lagrouw een topper op de dagfond Noord-Holland (ook weer hoofdzakelijk van Loon))

10686871_1639502716277962_3979436478458223891_n.jpg

Klik hier om een tekst te typen.

Klik hier om een tekst te typen.

Klik hier om een tekst te typen.

Klik hier om een tekst te typen.

/assets/img/placeholder-select.nl-NL.svg

Klik hier om een tekst te typen.

Klik hier om een tekst te typen.

Klik hier om een tekst te typen.

Klik hier om een tekst te typen.